ENTREVISTA PARES

ENTREVISTA RAQUEL TERRICABRAS

[Any de naixement: 1976]

“Pots saber de tot, a qualsevol hora del dia. I això és molt bo per nosaltres, tenir tanta informació. Abans només hi havia allò que deien els llibres i allò que deia la mestra, poc més, i no podíem comparar.”

– Raquel Terricabras
Talbot, un dels primers cotxes de la Raquel
Àudio entrevista Raquel

TRANSCRIPCIÓ:

  1. Anaves a l’escola? Si és que sí, com era (mestres, càstigs, idioma, mètodes d’ensenyança…)? Sí. De mestres hi havia de tot, però havien de ser rabiüts per força perquè érem molta gent a la classe. Un mestre era per 45, 44… A cada classe hi havien casi bé 50 nens per cada mestre, per tant havien de posar ordre d’una manera o altre. Els càstigs eren copiar, quedar-se sense pati, sortir al passadís tota l’hora de la classe, netejar… hi havien diferents càstigs. Parlàvem en català i fèiem algunes, molt poques, hores d’anglès i alguna de castellà. El mètode d’ensenyança era tradicional total: ell deia, i nosaltres escoltàvem. No hi havia interacció, no hi havia treball en grup.
  2. Què creus que ha canviat en l’educació des de la teva joventut? I tant. Per començar, el nombre d’alumnes per classe. Després, la metodologia; ara és molt més dinàmica, més interactuat alumne-mestre. També el fet d’estudiar de diferents formes, no només del mètode tradicional. Una altra cosa que ha canviat molt són els càstigs. Ara, el professor parla molt més amb l’alumne, intenten buscar una solució, “mediar”… Clar que hi han càstigs però no són tan severs i sempre s’informa els pares.
  3. Fins a quina edat vas anar a l’escola? Fins a la universitat, fins als 21 anys
  4. A quina edat vas començar a treballar? De què? Als 22. Vaig començar sent mestre.
  5. De què treballaven els teus companys? Hi ha de tot, hi ha mecànic, hi ha infermeres, hi ha gent que cuida boscs, un psiquiatre també… Amb quaranta persones a la classe havia de sortir de tot.
  6. Trobes una diferència molt gran entre les modes de la teva joventut vers les de l’actualitat? Clar. les coses han canviat molt, sobretot en temes d’informàtica i comunicació.
  7. Quants objectes tecnològics tenies a casa? Quins? Els feies servir amb regularitat? Ara, mòbils, tablets, teles… Però quan era petita, amb prou feines teníem una tele en blanc i negre (després va ser en color). I teníem un d’aquests telèfons amb fil. A casa érem tres germans, i si et tocava un dia la tele poder manar…! Ara actualment, cadascú té casi bé una tele per si sol.
  8. Podries nombrar alguns objectes que avui en dia són imprescindibles però no existien llavors? Com creus que t’han canviat la vida? El mòbil i els ordinadors i l’internet. Per informar-se i les comunicacions en general, com que ha millorat tant… pots saber de tot, a qualsevol hora del dia. I això és molt bo per nosaltres, tenir tanta informació. Abans només hi havia allò que deien els llibres i allò que deia la mestra, poc més, i no podíem comparar. Ens estem adaptant- cada dia surten coses noves. El dia a dia és molt diferent, igual que la manera de treballar, la manera d’ensenyar, la manera de comunicar-se… Tot ha canviat, gràcies a les noves tecnologies.
  9. Què acostumaves a fer en el teu temps d’oci? Ara m’agrada fer activitats amb els meus fills, i abans també feia activitats amb els meus pares. La tele la miràvem molt poc, una mica al divendres al vespre… I a la tarda quan arribaves amb els teus germans miraves una mica mentre berenaves, però poc més. Ara fem activitats d’oci, però també mirem la tele, també compartim altres coses.
  10. Com eren els vehicles de transport que feies servir? En tenies algun propi a casa teva? No portaven ni cinturó al començament, vull dir… poc segurs. Vam començar amb un 600, després un Talbot, i després ja vam tenir una furgoneta, una viano, i llavors van anar cada cop més segurs i més grans. Abans em movia amb cotxe i bicicleta, bàsicament.

https://n9.cl/impbq> Com les noves tecnologies han canviat l’educació, segons El Mundo.

Author

sandra.lacruz@institutdegurb.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

ENTREVISTA JOAN VELLÚS

març 20, 2021

En aquesta web treballem amb cookies per millorar la vostra experiència. Acceptes aquest ús?    Más información
Privacidad