ENTREVISTA AVIS

ENTREVISTA JOSEFINA GODAYOL

[Data de naixement: 18 de gener de 1951]

“Era l’època franquista, per tant la llengua catalana estava prohibida a l’ensenyament. (…) Vaig aprendre català de les novel·les d’en Folch i Torres, tot i que no estaven escrites d’una manera normativa tal com és ara l’ortografia.”

– Josefina Godayol
Escola pública de noies a Taradell durant la dictadura franquista (1964)

TRANSCRIPCIÓ:

  1. Anaves a l’escola? Si és que sí, com era (mestres, càstigs, idioma, mètodes d’ensenyança…) Sí, era una escola pública i unitària, hi havia una aula per les nenes una altra aula per als nens i després hi havia l’aula d’infantil de nens i nenes. 
  2. Què creus que ha canviat en l’educació des de la teva joventut? Moltes coses, la llengua, ja que abans es feia tot en castellà, i l’aprenentatge era bàsicament memorístic, i entre els alumnes i els professors i havia molt bon ambient. També els grans ajudaven els petits,  
  3. Fins a quina edat vas anar a l’escola? Als 10 anys vaig anar a l’escola però després vaig anar a estudiar en el batxillerat.
  4. A quina edat vas començar a treballar? De què? Als 18 a treballar però els 14 a fer treballs d’estiu, treballs petits. Els 18 anys vaig començar a treballar de mestre. 
  5. De què treballaven els teus companys? Taradell era un poble industrial i hi havien fàbriques de teixits i de cotó i la majoria anaven en aquestes fàbriques.
  6. Trobes una diferència molt gran entre les modes de la teva joventut vers les de l’actualitat? Sí molta, però la gran diferencia és que abans es planxava molt la roba i ara no es planxa tant. 
  7. Quants objectes tecnològics tenies a casa? Quins? Els feies servir amb regularitat? 3, la televisió i la ràdio i després hi va haver una rentadora i més tard la nevera. Sí.
  8. Podries nombrar alguns objectes que avui en dia són imprescindibles però no existien llavors? Com creus que t’han canviat la vida? Penso que res es imprescindibles però si que ens hi hem acostumat a les tecnologies. 
  9. Què acostumaves a fer en el teu temps d’oci? Anar al cinema. 
  10. Com eren els vehicles de transport que feies servir? En tenies algun propi a casa teva? Sí, la bicicleta, el cotxe dels meus pares i més tard algun autobús.

https://www.antena3.com/programas/me-cambio-de-decada/anos-60/la-estricta-ensenanza-de-los-colegiales-de-los-60_2017091259b7a01a0cf2d6e127fbeaa9.html > Llegeix més sobre l’educació a Espanya durant l’època franquista a aquest enllaç.

Author

sandra.lacruz@institutdegurb.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

ENTREVISTA MAGDA GODAYOL

març 20, 2021

ENTREVISTA ELSA DINARÈS

març 20, 2021

En aquesta web treballem amb cookies per millorar la vostra experiència. Acceptes aquest ús?    Más información
Privacidad