ENTREVISTA AVIS

ENTREVISTA JOAN VELLÚS

[Data de naixement: 15 d’agost del 1953]

“Un objecte imprescindible ara però que no existia llavors són els termos pels banys; abans no n’hi havia i havíem d’escalfar l’aigua. M’han canviat la vida en quan a comoditats, o sigui la vida és més còmoda i més fàcil tot. Potser també ens hem creat més necessitats i ara els trobem imprescindibles però que havíem viscut sense. “

– Joan Vellús
Tocadiscos antic
Vídeo entrevista Joan

TRANSCRIPCIÓ:

  1. Anaves a l’escola? Si és que sí, com era (mestres, càstigs, idioma, mètodes d’ensenyança…)? Sí, a l’escola vaig començar amb les monges, després vaig anar els hermanus, i després vaig entrar al seminari (escola de capellans).
  2. Què creus que ha canviat en l’educació des de la teva joventut? Doncs que abans havíem d’agafar els textos i memoritzar-los. El què ha canviat ara és que a diferència doncs s’ensenya la manera de trobar el què nosaltres havíem de memoritzar. 
  3. Fins a quina edat vas anar a l’escola? Fins els 18 anys.
  4. A quina edat vas començar a treballar? De què? Els 14 anys, a un taller de mecànic.
  5. De què treballaven els teus companys? D’electricistes, d’administratius, mecànics, fusters.
  6. Trobes una diferència molt gran entre les modes de la teva joventut vers les de l’actualitat? Trobo que s’ha diversificat molt les possibilitats de fer moltes més activitats abans era molt reduït en quan activitats d’oci. Abans podíem anar d’excursió, anar al cine i a ballar sardanes, i poca cosa més. En canvi avui en dia, està molt més obert i hi ha moltes més activitats com per exemple extraescolars.
  7. Quants objectes tecnològics tenies a casa? Quins? Els feies servir amb regularitat? Més que tecnològics eren elèctrics, a casa teníem la sort de tenir un cotxe, ràdio, als 12 anys vam comprar la primera televisió i tocadiscos. 
  8. Podries nombrar alguns objectes que avui en dia són imprescindibles però no existien llavors? Com creus que t’han canviat la vida? Sí, el mòbil, l’ordinador, molts electrodomèstics per cuinar, neveres elèctriques, els termos pels banys, abans no n’hi havia i havíem d’escalfar l’aigua. M’han canviat la vida en quan a comoditats, o sigui la vida és més còmoda i més fàcil tot. Potser també ens hem creat més necessitats i ara els trobem imprescindibles però que havíem viscut sense. 
  9. Què acostumaves a fer en el teu temps d’oci? Anar d’excursió, anar al cine i a ballar sardanes.
  10. Com eren els vehicles de transport que feies servir? En tenies algun propi a casa teva? Els vehicles de transport eren el tren i l’autobús, cotxes de línia que es traslladaven d’un poble a l’altre. 

Author

sandra.lacruz@institutdegurb.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

ENTREVISTA AMY SERRES

març 20, 2021

En aquesta web treballem amb cookies per millorar la vostra experiència. Acceptes aquest ús?    Más información
Privacidad